Food styling: 5 rad, jak prezentovat jídlo na talíři

První smysl, kterým host začíná jíst, není chuť, ale zrak. Lidé zkrátka jedí očima. Když před hosty položíte jakékoli jídlo, ještě dřív než se do něj pustí a dřív než si uvědomí jeho vůni i chuť, ho hodnotí skrze svůj vizuální zážitek. Proto se vyplatí věnovat čas food stylingu, prezentaci jídla na talíři.

A to bez ohledu na to, zda je váš podnik hospůdkou plnou štamgastů, nebo bistrem na rohu. Dát si záležet na tom, jak jídlo na talíři vypadá, totiž rozhodně není disciplína, která by patřila jen do luxusních restaurací a světa vysoké gastronomie.

Zákaznická zkušenost začíná u prvního dojmu

I když vaříte „jen“ českou klasiku, existují různé způsoby, jak na talíři „postavit“ knedlo vepřo zelo, řízek nebo svíčkovou se šesti. Nebo jak v malém bistru servírovat výseč špenátového quiche se zeleninovým salátem. Pokazit prezentaci totiž i v takovém případě může znamenat, že i chuťově znamenité jídlo host vyhodnotí průměrně, protože mu při prvním pohledu na talíř zajde na pokrm chuť. To, jak jídlo na talíři vypadá, je součást celkového zákaznického zážitku. Host si tak předem vyhodnotí, zda své peníze utratil dobře, nebo je vyhodil z okna, a do podniku už raději víckrát nepřijde.

Jakou formou je jídlo postavené na talíři je stejně důležité, jako jeho promyšlená prezentace  v jídelním lístku. A samozřejmě grafický design!

Nenechte to na poslední chvíli

O prezentaci je potřeba přemýšlet už při plánování toho, co se objeví ve stálém menu nebo v denní nabídce, i při rozhodování, jak veliké budou porce. Prvním krokem je přitom rozhodnutí o typu a velikosti talíře, na kterém se bude jídlo servírovat. Ty by měly být takové, aby na něm jídlo co nejlépe vyniklo: aby nebyl talíř porcí přeplněný a jídlo nepřepadávalo přes okraj, ale zároveň na něm porce nevypadala příliš malá. Prázdný prostor mezi jídlem a okrajem talíře však pokrm zvýrazní a přitáhne k němu žádoucí pozornost. A kvalitní bílý talíř je jistota, kterou se nikdy nic nezkazí.

Extravagance, nebo klasika?

Předem je dobré promyslet, jestli se chcete držet spíše klasického stylu, nebo se jako umělec pustit do kreativnějšího až extravagantního přístupu. Půjdete spíš cestou minimalismu, nebo chcete na talíři vykouzlit něco pestřejšího a experimentálního? Dopředu si vytvořte určitý koncept a slaďte jej také s celkovou tváří vašeho podniku a s tím, co vaříte.

Postavte pokrm podle hodinek

Na to, jak jídlo na talíři reálně uspořádat, existují různé pomůcky. Řiďte se třeba podle pomyslného hodinového ciferníku, na němž mají proteiny místo mezi trojkou a devítkou, karbohydráty mezi devítkou a dvanáctkou a zelenina mezi dvanáctkou a trojkou. Profesionálové také doporučují na talíř dávat nejdřív všechny vlhké a tekutější přísady a ukotvit je pevnějšími, které se usadí na vrchol – příkladem je servírování steaku na polentu nebo ryby na rýži. Pokud se jídlo skládá z několika kusů (ať už jsou to třeba sladké plněné knedlíky, nebo krevety), lépe působí jejich lichý počet.

Slaďte barvy, textury i další detaily

Protože aranžovat jídlo na talíř připomíná práci malíře, který pečlivě nanáší barvy na malířské plátno, myslete také na detaily. Mezi ně patří právě barvy, které se na talíři objeví. Dobře vyniknou v kontrastu – ten můžete podtrhnout třeba přidáním výrazně zelené zeleniny nebo kousku barevného ovoce.

V neposlední řadě současně sledujte, jak se vzájemně podporují různé textury jídla nebo různé tvary a velikosti, které se na talíři objeví. Při tom všem je dobré si uvědomit, že výsledek by měl mít nějaké ohnisko, které nejvíce přitáhne zákazníkovu pozornost – často je to ryba nebo maso, pokud nejde o vegetariánskou kuchyni.

muž aranřuje kleštičkama jídlo na talíři

6 pomůcek, které se v kuchyni hodí k experimentování s formou

  1. Cukrářský sáček, kterým lze na talíř naaranžovat bramborovou kaši.
  2. Lžíce k rozlití omáčky a dipu (mohou elegantně stékat po mase) nebo jejich naťukání na tři body jedné části talíře.
  3. Vykrajovač kuliček z ovoce a zeleniny.
  4. Štěteček pro „malbu“ dipem.
  5. Různé druhy kleštiček pro přesné umístění jednotlivých komponentů jídla na talíř.
  6. A nezapomeňte na hadřík, kterým na závěr talíř doleštíte a setřete z jeho okrajů vše, co na ně nepatří.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články